Przepis na donaty z twarogiem 📖

Składniki:
- 250 g twarogu
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka wanilii
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju do smażenia
- cukier puder (do posypania)

Wykonanie:
1. W dużej misce wymieszaj twaróg, jajka, cukier i wanilię, aż uzyskasz jednolitą masę.
2. Dodaj stopniowo mąkę i proszek do pieczenia, ciągle mieszając, aż składniki się połączą i powstanie gładkie ciasto.
3. Przykryj je ściereczką i odstaw na 15-20 minut, aby odpoczęło.
4. Na dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu.
5. Z ciasta formuj niewielkie, okrągłe kuleczki (odrysuj sobie foremkę np. szklanką, aby uzyskać idealny kształt) i delikatnie wrzucaj je na patelnię.
6. Smaż obie strony donatów, aż będą złociste.
7. Gotowe donaty odłóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
8. Posyp donaty cukrem pudrem i podawaj ciepłe lub letnie.

Smacznego!

Podobne przepisy

donaty
donaty dietetyczne
donaty do maszynki
donaty z czekoladą
donaty ciasto