Przepis na dorsz atlantycki filet 📖

Oto przepis na dorsza atlantyckiego filet:

Składniki:
- 4 filety dorsza atlantyckiego
- 2 łyżki masła
- Sok z jednej cytryny
- Sól
- Świeżo mielony czarny pieprz
- Natka pietruszki (opcjonalnie, do dekoracji)

Instrukcje:

1. Filety dorsza oczyść i osusz. Jeśli mają skórę, zostaw ją na miejscu, aby filety nie rozpadły się podczas przygotowywania.

2. W małym garnku rozpuść masło na średnim ogniu.

3. Dodaj sok z cytryny do roztopionego masła i delikatnie wymieszaj.

4. Wstaw patelnię na średni ogień i rozgrzej.

5. Posól i popieprz filety z obu stron.

6. Połóż filety na rozgrzanej patelni i smaż przez około 3-4 minuty z każdej strony. Czas smażenia zależy od grubości filetów.

7. Kiedy mięso jest gotowe, przełóż filety na talerz i odstaw na chwilę, aby odpoczęły.

8. Możesz udekorować filety posiekaną natką pietruszki, jeśli lubisz.

9. Podawaj gorące ze świeżymi warzywami lub ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Podobne przepisy

dorsz atlantycki
dobry dorsz
dorsz z frytkami
dorsz jak nad morzem
dorsz na grillu