Przepis na dorsza curry 📖
Oto przepis na dorsza curry:Składniki:
- 500 g filetu dorsza
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka curry
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka imbiru, świeżo startego
- 400 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i szkliste.
2. Dodaj curry, kmin rzymski, kolendrę, kurkumę i imbir. Smaż mieszając przez około minutę, aby uwolnić aromaty przypraw.
3. Dodaj mleczko kokosowe i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut, aby zagęścić sos.
4. W międzyczasie oczyść filety dorsza, usuwając skórę i ości. Pokrój dorsza na kawałki.
5. Dodaj dorsza do sosu curry, delikatnie wymieszaj i gotuj przez około 5 minut, aż dorsz będzie miękki i dobrze nasączony aromatem przypraw.
6. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
7. Podawaj gorące i najlepiej z ryżem basmati lub naanem.
Smacznego!