Przepis na dorsza do smazenia 📖

Przepis na smażonego dorsza:

Składniki:
- 4 filety dorsza
- 2 jajka
- ½ szklanki mąki pszennej
- Sól
- Pieprz
- Sok z cytryny
- Olej roślinny do smażenia

Instrukcje:
1. Zieloną kość usunąć z filetów dorsza, a następnie umyć i osuszyć je papierowym ręcznikiem.
2. W małej misce rozbij jajka i dokładnie je wymieszać.
3. W innym naczyniu umieścić mąkę, doprawić ją szczyptą soli i pieprzu, a następnie dokładnie wymieszać.
4. Na dużej patelni rozgrzać olej roślinny.
5. Filety dorsza dokładnie obtoczyć w jajku, a następnie w panierce z mąki.
6. Umieścić paneerowane filety na rozgrzanej patelni i smażyć je z obu stron na złoty kolor. Można smażyć po 3-4 minuty z każdej strony.
7. Po usmażeniu przetransferować dorsza na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem w celu pozbycia się nadmiaru oleju.
8. Przed podaniem skropić smażone filety sokiem z cytryny, aby dodać świeżości.

Podawać smażonego dorsza jako danie główne, najlepiej z dodatkiem ziemniaków lub sałatki. Smacznego!

Podobne przepisy

rybę bez smażenia
donaty bez smażenia
kurczaka bez smażenia
leczo bez smażenia
obiad bez smazenia