Przepis na sos do dorsza 📖

Aby przygotować sos do dorsza, będziesz potrzebować:

Składniki:
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszenna
- 400 ml bulionu warzywnego lub rybnego
- 200 ml śmietany kremówki
- Sok z 1 cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła (np. szczypiorek lub natka pietruszki), do posypania

Instrukcje:
1. Rozgrzej oliwę z oliwek i masło w dużym rondlu na średnim ogniu.
2. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż będą miękkie i lekko złociste.
3. Dodaj mąkę i wymieszaj, aby utworzyć zasmażkę. Smaż przez minutę, stale mieszając.
4. Powoli wlej bulion warzywny lub rybny do rondla, ciągle mieszając, aby zapobiec powstaniu grudek.
5. Gotuj sos na małym ogniu, aż zgęstnieje, około 5 minut.
6. Dodaj śmietanę kremówkę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
7. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku.
8. Podgrzej sos, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
9. Podawaj sos do upieczonego dorsza, polewając nim filety.
10. Posyp ziołami przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

dorsza fit
dorsza
jak dorsza
dorsza po indyjsku
dorsza w jarzynach