Przepis na dorsza w dzwonkach 📖

Przepis na dorsza w dzwonkach:

Składniki:
- 4 filety dorsza
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki masła
- świeże zioła (np. natka pietruszki, koperek) do dekoracji

Wykonanie:
1. Obrane i pokrojone w kostkę cebulę i czosnek podsmażamy na maśle, aż staną się miękkie i lekko złote.

2. Filety dorsza myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.

3. Jajko roztrzepujemy w jednej misce, a w drugiej umieszczamy mąkę.

4. Każdy filet zanurzamy najpierw w jajku, a następnie obtaczamy w mące, starając się równomiernie przykryć całą powierzchnię.

5. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy obtoczone filety z obu stron na rumiano.

6. Gotowe filety układamy na talerzu, skrapiamy sokiem z cytryny i dekorujemy świeżymi ziołami.

7. Podajemy gorące z dodatkiem ulubionych warzyw lub sałatki.

Smacznego!

Podobne przepisy

dorsza fit
dorsza
jak dorsza
sos do dorsza
dorsza po indyjsku