Przepis na dorsza w rekawie 📖

Przepis na dorsza w rekawie:

Składniki:
- 2 filety z dorsza
- 1 duża marchew
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- Pół pęczka natki pietruszki
- Miąższ z dwóch pomidorów
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:
1. Marchew, cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj w drobną kostkę.
2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojoną marchew, cebulę oraz czosnek. Smaż przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
3. Dodaj do patelni miąższ z pomidorów i dusz przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
4. W międzyczasie filety z dorsza oczyść z ości i skóry, a następnie spłucz pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
5. Na każdy filet nałóż połowę sosu pomidorowego, a następnie posyp posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem.
6. Zroluj filety wzdłuż i owiń w folię aluminiową. Upewnij się, że folia jest dobrze zamknięta na końcach.
7. Przełóż zrolowane dorsze do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego piekarnika.
8. Piecz w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut, aż dorsz będzie miękki i dobrze przegrzany.
9. Po upieczeniu dorsza, ostrożnie otwórz folię aluminiową, wyjąć filety i podawać na talerzach.

Smacznego!

Podobne przepisy

golonkę w rękawie
gulasz w rękawie
żeberka w rękawie
karczek w rękawie
karkówkę w rękawie