Przepis na karkówkę w rękawie 📖
Przepis na karkówkę w rękawie:Składniki:
- 1 kg karkówki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka musztardy
Wykonanie:
1. Karkówkę umyj i osusz. Następnie pokrój na plastry o grubości około 2 cm.
2. Cebule i czosnek obierz i posiekaj drobno.
3. W misce wymieszaj olej, sól, pieprz, paprykę, majeranek i musztardę. Dodaj cebulę i czosnek, a następnie dokładnie wymieszaj.
4. Każdy plaster karkówki obtocz w przygotowanej marynacie i włóż do rękawa do pieczenia.
5. Rękaw dokładnie związuj na obu końcach i umieść na blasze do pieczenia.
6. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 1,5 godziny.
7. Po upływie tego czasu, ostrożnie otwórz rękaw (na wypadek, gdyby wewnątrz był gorący) i zdejmij plasterki karkówki.
8. Serwuj gorące, np. z ziemniakami i surówką.
Smacznego!