Przepis na dorsza ze szpinakiem 📖
Przepis na dorsza ze szpinakiem:Składniki:
- 2 filety dorsza
- 200g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Na rozgrzaną patelnię dodaj masło i roztop je na średnim ogniu.
2. Cebulę pokrój w cienkie półplasterki, a czosnek posiekaj.
3. Dodaj cebulę i czosnek na patelnię i smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko przezroczyste.
4. Dodaj szpinak na patelnię i smaż, aż zwiędnie i zmniejszy swoją objętość.
5. Dopraw szpinak solą i pieprzem, według własnego smaku.
6. Na patelnię połóż filety dorsza, skórą do dołu.
7. Smaż dorsza przez 4-5 minut, aż skóra będzie chrupiąca i złota.
8. Delikatnie odwróć dorsza i smaż jeszcze przez 3-4 minuty, aż mięso będzie dobrze przypieczone.
9. Przełóż dorsza i szpinak na talerz i podawaj od razu.
Smacznego!