Przepis na drożdżówka na noc 📖
Składniki:- 500g mąki pszennej
- 250ml ciepłego mleka
- 100g cukru
- 100g masła
- 40g drożdży świeżych
- 2 jajka
- szczypta soli
- ulubiony nadziew
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku i poczekaj, aż drożdże aktywują się przez około 5 minut.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
3. Dodaj aktywowane drożdże, roztopione masło i jajka. Zagnieć ciasto aż będą miały elastyczną konsystencję.
4. Przykryj miskę ściereczką i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na noc w ciepłym miejscu.
5. Następnego dnia, gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i wybierz powietrze, uderzając w jego środek.
6. Na lekko podsypanym blacie uformujciasto w prostokątną formę o grubości około 2 cm.
7. Nałóż wybrany nadziew na całą powierzchnię ciasta.
8. Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku i uformuj w drożdżówkę.
9. Przełóż drożdżówkę na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pozostaw na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
10. Wstaw drożdżówkę do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i piecz przez około 25-30 minut, aż nabierze złotego koloru.
11. Po upieczeniu, drożdżówkę można posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!