Przepis na drozdzowka nocna 📖
Przepis na drożdżówkę nocną:Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 75 g cukru
- 1 łyżka soli
- 2 jajka
- 100 g masła
- 25 g drożdży
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Rozdrobnij drożdże i wymieszaj z cukrem i 2 łyżkami ciepłego mleka. Odstaw na 10 minut, aby drożdże się aktywowały.
2. W misce wymieszaj mąkę, sól, jajka i pozostały cukier.
3. Dodaj aktywowane drożdże oraz stopione i ostudzone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Dodawaj stopniowo mleko i zagniataj ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie.
5. Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia na całą noc w chłodnym miejscu (np. lodówka).
6. Następnego dnia wyjmij ciasto i pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.
7. Przełóż ciasto na wierzchumocniony blat i rozwałkuj na prostokąt.
8. Posyp ciasto cukrem i zwiń w rulonik.
9. Przeciąć rulonik na kawałki o szerokości 3-4 cm.
10. Układaj kawałki drożdżówki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z odstępami między nimi.
11. Odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
12. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, aż do zezłocenia.
Podawaj posypaną cukrem pudrem. Smacznego!