Przepis na drożdżówkę kwestia smaku 📖
Składniki:- 500g mąki pszennej
- 250ml ciepłego mleka
- 75g cukru
- 10g drożdży
- 100g roztopionego masła
- 2 jajka
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. W małej misce rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku. Dodajemy 1 łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż drożdże się aktywują.
2. W dużej misce łączymy mąkę, pozostały cukier, masło, jajka i sól. Dodajemy aktywowane drożdże z mlekiem.
3. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem, aż będzie elastyczne i jednolite.
4. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
5. Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na oprószoną mąką powierzchnię i delikatnie zagniatamy przez kilka minut.
6. Następnie wałkujemy ciasto na prostokąt o grubości około 1 cm.
7. Smarujemy ciasto rozpuszczonym masłem i posypujemy kwestią smaku, np. rodzynkami, orzechami lub kawałkami czekolady.
8. Zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku, tworząc roladę.
9. Kroimy roladę na kawałki o grubości około 5 cm i układamy na wysmarowanej masłem blaszce, zachowując odstępy między kawałkami.
10. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia.
11. Po wyrośnięciu, pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 20-25 minut, aż drożdżówki nabiorą złocistego koloru.
12. Po upieczeniu, można posypać drożdżówki cukrem pudrem i podać ciepłe lub zimne. Smacznego!