Przepis na racuchy kwestia smaku 📖
Składniki:- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 jabłko
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
1. W jednej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.
2. W drugiej misce roztrzep jajko, a następnie dodaj mleko i olej roślinny. Dobrze wymieszaj.
3. Powoli wlej mokre składniki do suchych, ciągle mieszając, aż składniki się połączą i powstanie jednolite ciasto.
4. Obierz jabłko, usuń gniazdo nasienne i pokrój je w drobną kostkę.
5. Dodaj jabłka do ciasta i dokładnie wymieszaj.
6. Rozgrzej patelnię i dodaj odrobinę oleju. Nakładaj porcje ciasta na patelnię i smaż racuchy z obu stron na złoty kolor.
7. Gdy racuchy będą gotowe, posyp je cukrem pudrem i podawaj ciepłe.
Smacznego!