Przepis na drożdżówkę z drożdży w proszku 📖

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 7g drożdży instant (drożdże w proszku)
- 250ml ciepłego mleka
- 75g masła, rozpuszczonego
- 75g cukru
- 2 jajka
- szczypta soli

Dodatkowo:
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- 50g roztopionego masła

Instrukcje:

1. W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże instant, cukier i szczyptę soli.
2. Dodaj ciepłe mleko, rozpuszczone masło i roztrzepane jajka. Dokładnie wymieszaj składniki, aż powstanie gładkie ciasto.
3. Przenieś ciasto na lekko obtłuszczoną powierzchnię i zagniataj przez około 5-10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
4. Umieść ciasto w misce, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia przez około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu, delikatnie odrywaj kawałki ciasta i formuj z nich małe bułeczki.
6. W miseczce wymieszaj cukier i cynamon (opcjonalnie).
7. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
8. Obtocz każdą bułeczkę w roztopionym masle, a następnie w mieszance z cukrem i cynamonem (opcjonalnie).
9. Umieść bułeczki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując odstępy między nimi.
10. Piecz drożdżówki w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut, aż staną się złociste i puszyste.
11. Po upieczeniu, wyjmij drożdżówki z piekarnika i ostudź na kratce.

Twoje pyszne, domowe drożdżówki z drożdży w proszku są gotowe do podania! Smacznego!

Podobne przepisy

racuchy bez drożdży i proszku
pizze bez drożdży i proszku do pieczenia
racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia
bułki bez drożdży i proszku do pieczenia
racuchy z jabłkami bez drożdży i proszku do pieczenia