Przepis na drożdżówkę z lukrem 📖
Składniki:- 500g mąki pszennej
- 250ml mleka
- 100g masła, roztopionego
- 75g cukru
- 1 łyżeczka soli
- 25g świeżych drożdży
- 2 jajka
- lukier (sok z cytryny i cukier puder)
Instrukcje:
1. W rondelku podgrzej mleko, ale nie gotuj. Powinno być letnie.
2. W misce rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 4 łyżki ciepłego mleka. Dokładnie wymieszaj i pozostaw na 10 minut do wyrośnięcia.
3. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
4. Do mąki dodaj wyrośnięte drożdże, roztopione masło oraz jajka. Dodaj również pozostałe ciepłe mleko.
5. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
6. Przełóż ciasto na stolnicę i zagniataj przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
7. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 1,5-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
8. Po wyrośnięciu, wyjmij ciasto z miski i ponownie zagniataj na stolnicy przez kilka minut.
9. Formuj z ciasta bułki drożdżowe o dowolnym kształcie i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
10. Odstaw bułki na około 30 minut, aby ponownie wyrosły.
11. Po tym czasie wstaw blachę z bułkami do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż staną się złociste.
12. Po upieczeniu, wyjmij bułki z piekarnika i ostudź na blasze.
13. W międzyczasie przygotuj lukier, mieszając sok z cytryny i cukier puder w misce, aż uzyskasz gładką masę o konsystencji polewy.
14. Gdy bułki całkowicie ostygną, polij je lukrem.
15. Drożdżówki są gotowe do podania! Smacznego!