Przepis na drożdżówkę z mąki orkiszowej 📖

Oto przepis na drożdżówkę z mąki orkiszowej:

Składniki:
- 400 g mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 7 g suchych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 50 g masła (rozpuszczone)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka startej skórki z cytryny (opcjonalnie)
- 2 łyżki cukru pudru (do posypania)

Instrukcje:

1. W misce wymieszaj mąkę orkiszową, sól i cukier.
2. W drugiej misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku.
3. Dodaj rozpuszczone masło, jajko, ekstrakt waniliowy i startą skórkę z cytryny do misy z drożdżami i mlekiem. Dokładnie wymieszaj.
4. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę z mąki do miski z mokrymi składnikami, mieszając jednocześnie drewnianą łyżką lub mikserem z hakiem do wyrabiania ciasta, aż składniki się połączą.
5. Wyłóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i zagniataj przez około 5-7 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
6. Umieść ciasto w misce, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez około 1,5-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
7. Po wyrośnięciu wyłóż ciasto na oprószoną mąką powierzchnię i delikatnie ugnieć, aby wydusić powietrze.
8. Rozwałkuj ciasto na prostokątną formę o grubości około 1 cm.
9. Zwijaj ciasto wzdłuż dłuższego boku w kształt zwinięcia i przypnij końce.
10. Przełóż drożdżówkę na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia i pozostaw do wyrośnięcia przez kolejne 30-45 minut.
11. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180°C.
12. Piecz drożdżówkę przez około 20-25 minut, aż stanie się złotobrązowa.
13. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
14. Posyp drożdżówkę cukrem pudrem przed podaniem.
15. Smacznego!

Podobne przepisy

gofry z mąki orkiszowej
pączki z mąki orkiszowej
rogaliki z mąki orkiszowej
szarlotkę z mąki orkiszowej
drożdżówki z mąki orkiszowej