Przepis na pączki z mąki orkiszowej 📖
Przepis na pączki z mąki orkiszowej:Składniki:
- 250 g mąki orkiszowej
- 150 ml mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 50 g cukru
- 2 jajka
- 50 g masła
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. W niewielkim garnku podgrzej mleko do lekko ciepłej temperatury.
2. W misce rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżeczkę cukru i zalej mlekiem. Odstaw na 10 minut, aż drożdże się aktywują.
3. W osobnej misce wymieszaj mąkę orkiszową z pozostałym cukrem i szczyptą soli.
4. Do aktywnych drożdży dodaj roztopione masło i jajka. Dokładnie wymieszaj.
5. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę mąki do mokrych składników. Ciasto będzie kleiste, ale nie martw się, to normalne.
6. Przykryj misę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
7. Po wyrośnięciu ciasta, rozgrzej olej w głębokim garnku do temperatury około 170 stopni Celsjusza.
8. Formuj małe kuleczki z ciasta, a następnie ich środek posmaruj odrobiną dżemu lub marmolady.
9. Wrzucaj pączki ostrożnie do gorącego oleju i smaż je z obu stron na złoty kolor.
10. Po usmażeniu, odsącz pączki na ręczniku papierowym, a następnie posyp je obficie cukrem pudrem.
Pączki z mąki orkiszowej są gotowe! Smacznego!