Przepis na szarlotkę z mąki orkiszowej 📖

Oto przepis na szarlotkę z mąki orkiszowej:

Składniki:
- 5 dużych jabłek (najlepiej kwaśnych)
- 200g mąki orkiszowej
- 150g masła (w temperaturze pokojowej)
- 100g cukru trzcinowego (lub innego na słodkość)
- 1 łyżeczka cynamonu
- Szczypta soli

Przygotowanie:
1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki lub kawałki.
2. W misce wymieszaj mąkę orkiszową, cukier, cynamon i sól.
3. Dodaj masło i zagniataj dłonią lub za pomocą miksera, aż powstanie kruszonka.
4. Przełóż połowę kruszonki do formy do pieczenia i dokładnie spłaszcz ją.
5. Na kruszonkę wyłóż pokrojone jabłka, równomiernie rozkładając je po całej powierzchni.
6. Na jabłka wyłóż resztę kruszonki, delikatnie ją dociskając.
7. Całość wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 40-45 minut, aż szarlotka nabierze złotego koloru.
8. Wyjmij szarlotkę z piekarnika i odstaw do przestygnięcia.
9. Podawaj ciepłą lub zimną z bitą śmietaną, lodami lub cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

jagodzianki z mąki orkiszowej
bułki z mąki orkiszowej
rogaliki z mąki orkiszowej
gofry z mąki orkiszowej
drożdżówki z mąki orkiszowej