Przepis na gofry z mąki orkiszowej 📖

Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. W jednym naczyniu wymieszaj suche składniki: mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, sól i cukier.
2. W drugim naczyniu roztrzep jajka, a następnie dodaj mleko, roztopione masło i ekstrakt waniliowy.
3. Powoli wlej mieszankę mokrych składników do naczynia z suchymi składnikami. Mieszaj, aż składniki się połączą, lecz nie mieszaj zbyt energicznie - ciasto powinno być gęste.
4. Rozgrzej gofrownicę i posmaruj ją delikatnie masłem lub olejem.
5. Nałóż około 1/3 szklanki ciasta na rozgrzaną powierzchnię gofrownicy. Zamknij ją i piecz przez około 3-5 minut, aż gofry staną się złociste i chrupiące.
6. Przenieś upieczone gofry na talerz i powtórz proces z pozostałym ciastem.

Podawaj gofry na ciepło z ulubionymi dodatkami, takimi jak świeże owoce, bita śmietana, syrop klonowy lub cukier puder. Smacznego!

Podobne przepisy

bułki z mąki orkiszowej
pierogi z mąki orkiszowej
naleśniki z mąki orkiszowej
kopytka z mąki orkiszowej
drożdżówki z mąki orkiszowej