Przepis na drożdżówki z mąki orkiszowej 📖

Przepis na drożdżówki z mąki orkiszowej:

Składniki:
- 500g mąki orkiszowej
- 200ml mleka
- 75g masła
- 75g cukru
- 1 jajko
- 20g drożdży
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- ulubione nadzienie (np. dżem, czekolada, rodzynki)

1. Rozpuszczamy drożdże i łyżeczkę cukru w 100ml ciepłego mleka i odstawiamy na kilka minut, aż drożdże się rozpuszczą i wytworzą pianę.
2. Do dużej miski przesiewamy mąkę orkiszową, dodajemy sól i cukier waniliowy. Wszystko mieszamy.
3. Dodajemy jajko, roztopione masło i resztę mleka. Wlewamy też rozpuszczone drożdże.
4. Zagniatamy ciasto przez kilka minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
5. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
6. Gdy ciasto wyrośnie, odrywamy kawałek, na którym będziemy robić drożdżówki. Resztę ciasta owijamy szczelną folią spożywczą i przechowujemy w lodówce na kilka dni.
7. Wybrany kawałek ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 1 cm.
8. Smarujemy ciasto ulubionym nadzieniem, nie zapominając o zostawieniu miejsc na sklejenie i zwinięcie.
9. Zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku, formując wałek.
10. Kawałki wałka kroimy na jednakowe drożdżówki, o grubości około 3-4 cm.
11. Kładziemy drożdżówki na blaszce wyłożonej pergaminem, zostawiając między nimi miejsce na ponowne wyrośnięcie.
12. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
13. Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
14. Gotowe drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
15. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż drożdżówki będą rumiane i dobrze wypieczone.
16. Po upieczeniu studzimy na kratce i podajemy.

Smacznego!

Podobne przepisy

kopytka z mąki orkiszowej
jagodzianki z mąki orkiszowej
pierogi z mąki orkiszowej
pączki z mąki orkiszowej
faworki z mąki orkiszowej