Przepis na drożdżówkę z rabarbarem 📖

Składniki:

- 400 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłego mleka
- 100 g cukru
- 100 g masła (rozpuszczonego)
- 1 jajko
- 25 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g rabarbaru (pokrojonego w kostkę)
- Cukier puder (do posypania)
- Dowolne polewa (opcjonalnie)

Instrukcje:

1. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Pozostaw na kilka minut, aby drożdże się rozpuściły.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
3. Dodaj rozpuszczone masło, jajko i rozpuszczone drożdże z mlekiem. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
4. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką.
5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i ponownie zagnieć przez kilka minut.
6. Rozwałkuj ciasto na prostokątny kształt o grubości około 1 cm.
7. Wyłóż pokrojony rabarbar na wierzchu ciasta, równomiernie go rozkładając.
8. Zwiń ciasto od dłuższego boku, aby uzyskać roladę.
9. Pokrój roladę na kawałki o szerokości około 5 cm.
10. Ułóż kawałki ciasta w foremce do pieczenia, pozostawiając odstępy między nimi.
11. Odstaw ciasto na kolejne 30 minut, aby trochę wyrosło.
12. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
13. Wstaw drożdżówki do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, aż staną się złote.
14. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostygnięcia.
15. Przed podaniem posyp drożdżówki cukrem pudrem i polij dowolną polewą (np. lukrem cytrynowym).
16. Smacznego!

Podobne przepisy

drożdżówkę z rabarbarem i truskawkami
dobrą drożdżówkę z rabarbarem
drożdżówkę z rodzynkami
drożdżówkę sypaną
szybką drożdżówkę