Przepis na drożdżówki babci 📖
Przepis na drożdżówki babci:Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 30g świeżych drożdży
- 250ml ciepłego mleka
- 80g cukru
- 80g masła, rozpuszczonego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- Marmolada, dżem lub nadzienie po wyborze
Instrukcje:
1. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj 1 łyżeczkę cukru i odstaw na kilka minut, aż drożdże "ruszą".
2. W misce wymieszaj mąkę, pozostały cukier i sól.
3. Dodaj jajka, masło, ekstrakt waniliowy i drożdże rozpuszczone w mleku. Zagnieć ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite.
4. Przykryj miskę czystą ściereczką i odstaw na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasta, wyjmij je z miski i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm.
6. Smaruj ciasto marmoladą, dżemem lub nadzieniem po wyborze.
7. Zwijaj ciasto z dłuższego boku, tak aby powstał długi wałek.
8. Następnie przekrój wałek na kawałki o szerokości około 3-4 cm.
9. Układaj porcje ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
10. Przykryj ściereczką i pozostaw na kolejne 30-40 minut, aby drożdżówki ponownie wyrosły.
11. W międzyczasie, nagrzej piekarnik do 180°C.
12. Po upływie czasu wstaw blaszkę z drożdżówkami do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż staną się złote i puszyste.
13. Po upieczeniu, wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
Drożdżówki babci są gotowe do podania. Smacznego!