Przepis na racuchy babci 📖
Przepis na racuchy babci:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.
2. Dodaj jajka i mleko do suchych składników. Wymieszaj wszystko dokładnie, aby uzyskać jednolite ciasto.
3. Rozgrzej patelnię i dodaj olej.
4. Nakładaj porcję ciasta na patelnię, tworząc okrągłe placuszki. Upewnij się, że ciasto ma około 1 cm grubości.
5. Smaż racuchy na średnim ogniu z obu stron, aż staną się złote i puszyste.
6. Gdy racuchy będą gotowe, wyjmij je z patelni i odsącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
7. Podawaj gorące racuchy posypane cukrem pudrem.
Smacznego!