Przepis na rogaliki babci 📖
Składniki:- 500g mąki pszennej
- 200g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie drożdży instant
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- dżem/ konfitura do nadzienia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj drożdże z ciepłym mlekiem i odrobiną cukru. Odstaw na kilka minut, aż drożdże zaczną działać i powstaną bąbelki.
2. W osobnej misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj do nich masło pokrojone w kostkę. Zagnieć całość, aż powstanie kruszące ciasto.
3. Dodaj jajka oraz ekstrakt waniliowy do ciasta z masłem. Wymieszaj dokładnie.
4. Zalej drożdże do miski z ciastem i ponownie zagnieć, aż składniki dobrze się połączą.
5. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na około godzinę, tak aby ciasto podwoiło swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu ciasta, podziel je na dwie części. Każdą część rozwałkuj na prostokąt o grubości około 0,5 cm.
7. Pokrój ciasto na trójkąty - zaczynając od krótszego boku prostokąta, zwinając w kształt rogalika.
8. Na każdy rogalik nałóż na końcu odrobinę dżemu lub konfitury i delikatnie zawiń je.
9. Ułóż rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw je na około 15 minut, aby jeszcze trochę podrosły.
10. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
11. Piecz rogaliki przez około 15-18 minut, aż będą złociste.
12. Po upieczeniu posyp rogaliki cukrem pudrem.
13. Odstaw do ostygnięcia i podawaj. Smacznego!