Przepis na drożdżówki bezglutenowe 📖
Oto przepis na drożdżówki bezglutenowe:Składniki:
- 500 g mąki bezglutenowej (np. mąka ryżowa, mąka kukurydziana, mąka ziemniaczana)
- 7 g suchych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka (lub roślinnego mleka)
- 3 łyżki cukru
- 1/2 szklanki rozpuszczonego masła (lub oleju roślinnego)
- 2 jajka
- szczypta soli
- ulubione nadzienie (np. dżem, czekolada, masło orzechowe)
Instrukcje:
1. W małej miseczce wymieszaj drożdże, łyżkę cukru i ciepłe mleko. Odstaw na około 10 minut, aż drożdże się aktywują i powstaną bąbelki na powierzchni.
2. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę bezglutenową, resztę cukru i sól.
3. Dodaj do mąki rozpuszczone masło, jajka i aktywowane drożdże z mlekiem. Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki lub miksera z łopatkami do ciasta.
4. Zagnieć ciasto przez kilka minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt suche, dodaj trochę więcej ciepłego mleka lub wody. Jeśli jest zbyt wilgotne, dodaj trochę więcej mąki bezglutenowej.
5. Przykryj naczynie wilgotną ściereczką i odstaw ciasto na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Możesz to zrobić w ciepłym miejscu, np. blisko kaloryfera.
6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je z naczynia i umieść na stolnicy lub blacie lekko posypanym mąką bezglutenową.
7. Rozwałkuj ciasto na prostokątną warstwę o grubości około 1 cm.
8. Nałóż ulubione nadzienie, np. dżem, czekoladę lub masło orzechowe, na jedną połowę ciasta, a następnie zwiń drugą połową ciasta na nadzienie.
9. Pokrój zrolowane ciasto na kawałki o szerokości około 5 cm.
10. Układaj drożdżówki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując odstępy między nimi.
11. Ponownie przykryj drożdżówki wilgotną ściereczką i pozostaw na około 30 minut, aż ponownie podwoją swoją objętość.
12. Przed upieczeniem drożdżówki możesz posmarować roztrzepanym jajkiem dla efektu złocistej skórki.
13. Piecz drożdżówki w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez 15-20 minut, aż staną się rumiane i puszyste.
14. Po upieczeniu wyjmij drożdżówki z piekarnika i pozostaw je na blasze do ostygnięcia. Można również posypać je cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!