Przepis na drożdżówki bułki 📖
Oto przepis na drożdżówki bułki:Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 250 ml ciepłego mleka
- 75 g cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. W niewielkim naczyniu rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Dodaj 1 łyżeczkę cukru i odstaw na 10 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól, cukier waniliowy i startą skórkę cytrynową (jeśli używasz).
3. W małej rondelku rozpuść masło, a następnie wymieszaj je z rozczynem drożdżowym i jajkami.
4. Powoli wlej mleko z drożdżami do miski z suchymi składnikami, stale mieszając drewnianą łyżką. Zagniataj ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie.
5. Przełóż ciasto na oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiaj przez około 10-15 minut, aż będzie sprężyste.
6. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 1,5-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
7. Po wyrośnięciu ciasta ponownie wyrabiaj je przez chwilę, aby usunąć powietrze.
8. Podziel ciasto na mniejsze kawałki i formuj z nich bułeczki. Układaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując odstępy między nimi.
9. Ponownie odstaw bułeczki do wyrośnięcia na około 30-45 minut, aż ponownie zwiększą swoją objętość.
10. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piecz bułeczki przez około 15-20 minut, aż będą złociste na wierzchu.
11. Wyjmij bułeczki z pieca i pozostaw do ostudzenia na kratce, a następnie możesz cieszyć się smacznymi, puszystymi drożdżówkami bułkami.
Smacznego!