Przepis na drożdżówki drożdżowe 📖
Przepis na drożdżówki drożdżowe:Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 250ml mleka
- 75g masła
- 75g cukru
- 1 jajko
- 20g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru (do posypania)
Instrukcje:
1. Rozpuść drożdże w odrobinie ciepłego mleka, dodaj 1 łyżeczkę cukru i odstaw na 10 minut, aby drożdże się rozpuściły.
2. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, sól i cukier. Dodaj rozpuszczone drożdże, resztę mleka, masło pokrojone w kostkę oraz jajko. Zagnieć ciasto przez 10-15 minut, aż będzie elastyczne i miękkie.
3. Przykryj naczynie z ciastem ściereczką i odstaw na około godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
4. Po wyrośnięciu ciasta, wyjmij je z naczynia i podziel na równe porcje. Formuj z nich kulki i układaj na uprzednio przygotowanej blasze do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
5. Odstaw blaszkę na kolejne 30-40 minut, aby kulki jeszcze trochę podrosły.
6. W przedgrzanym piekarniku piecz drożdżówki przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, aż staną się rumiane.
7. Wyjmij drożdżówki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce. Przed podaniem posyp je delikatnie cukrem pudrem.
Gotowe! Teraz możesz cieszyć się domowymi, pachnącymi drożdżówkami. Smacznego!