Przepis na drożdżówki z budyniem i owocami 📖
Składniki:- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 75 g cukru
- 100 g masła, roztopionego
- 1 łyżeczka soli
- 15 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 1 paczka budyniu waniliowego
- 200 g dowolnych owoców (np. truskawki, maliny, jagody)
Przygotowanie:
1. W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Dodaj 1 łyżkę cukru i odstaw na kilka minut, aż drożdże się aktywują.
2. W kolejnej misce wymieszaj mąkę, sól i pozostały cukier. Dodaj rozpuszczone masło, jajka i aktywowane drożdże z mlekiem.
3. Zagnieć ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej mąki lub mleka.
4. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw je w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
5. Gdy ciasto wyrośnie, przekładaj je na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm.
6. Przygotuj budyniowy nadziew: według wskazówek na opakowaniu budyniu zmieszaj proszek budyniowy z cukrem i kilkoma łyżkami mleka. Zagotuj resztę mleka, a następnie dodaj rozrobiony budyń i gotuj, mieszając, aż zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
7. Na cienki prostokąt ciasta rozsmaruj przygotowany budyniowy nadziew.
8. Pokrój owoce na mniejsze kawałki i równomiernie rozłóż je na całej powierzchni ciasta.
9. Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku, tak aby powstał długi wałek.
10. Następnie, za pomocą ostrego noża, pokrój wałek na kawałki o grubości około 3-4 cm.
11. Ułóż kawałki ciasta na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, zachowując odstępy między nimi.
12. Ciasto drożdżowe z owocami i budyniem pozostaw na 15-20 minut, aby jeszcze lekko podrosło.
13. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
14. Piecz drożdżówki przez około 20-25 minut, aż się zezłocą.
15. Po upieczeniu wyjmij drożdżówki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Smacznego!