Przepis na drozdzowki z czekolada 📖
Składniki:- 500g mąki pszennej
- 250ml ciepłego mleka
- 100g masła
- 50g cukru
- 25g drożdży
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- ulubione tabliczki czekolady
Instrukcje:
1. W małym naczyniu rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj 1 łyżeczkę cukru i odstaw na 10 minut, aż drożdże zaczną rosnąć.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i cukier. Dodaj rozpuszczone drożdże, jajka i roztopione masło. Dokładnie wymieszaj składniki.
3. Wyłóż ciasto na stolnicę i zagnieć je przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
4. Wróć do misy, przykryj ściereczką i odstaw na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu podziel ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkuj je na prostokąty.
6. Na każdym prostokącie rozłóż posiekaną czekoladę.
7. Zwiń prostokąty, formując drożdżówki. Nakrój je na około 3-4 cm grubości i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Przykryj drożdżówki ściereczką i pozostaw je na kolejne 30 minut w ciepłym miejscu, aby podrosły.
9. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
10. Piecz drożdżówki przez około 20-25 minut, aż staną się złote.
11. Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.
Smacznego!