Przepis na szybki drożdżówki z czekoladą 📖
Składniki:- 250 ml letniego mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 7 g drożdży suchych
- 500 g mąki pszennej
- 50 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 100 g czekolady w kostkach
1. W dużym naczyniu wymieszaj letnie mleko z cukrem, solą i drożdżami. Odstaw na kilka minut, aż drożdże zaczną pracować i powstanie pianka.
2. Do miski miksującej dodaj mąkę, roztopione masło oraz jajka. Wlej również przygotowany wcześniej rozczyn z drożdżami.
3. Zagnieć ciasto na jednolitą masę, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleić do rąk. Jeśli ciasto jest za suche, dodaj trochę mleka. Jeśli jest za kleiste, dodaj trochę mąki.
4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.
5. Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na lekko oprószoną mąką powierzchnię i rozwałkuj na prostokąt o grubości około 1 cm.
6. Posyp rozwałkowane ciasto równomiernie pokrojoną w drobne kawałki czekoladą.
7. Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku, tworząc roladę.
8. Następnie pokrój roladę na kawałki o grubości około 4 cm.
9. Wyłóż kawałki ciasta na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, zachowując odpowiednią odległość między nimi.
10. Odstaw ciastka na około 15 minut, aby jeszcze nieco podrosły.
11. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz drożdżówki w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut, aż staną się złote.
12. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia na kratce.
Szybkie drożdżówki z czekoladą są gotowe! Możesz je podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego!