Przepis na drożdżówki z kruszonką 📖
Składniki:- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g cukru
- 100 g masła, miękkiego
- 2 jajka
- szczypta soli
- aromat waniliowy
- około 100 g kruszonki (można użyć gotowej lub zrobić samemu)
Przygotowanie:
1. W misce rozdrobnij drożdże i rozpuść w ciepłym mleku. Dodaj łyżkę cukru i odstaw na około 10 minut, aż drożdże zaczną działać.
2. Do miski z mąką dodaj pozostały cukier, miękkie masło, jajka, szczyptę soli oraz aromat waniliowy. Dodaj również aktywowane drożdże z mlekiem.
3. Wyrośnięte drożdże z pozostałymi składnikami w misce zagniataj przez około 10-15 minut, aż uzyskasz gładkie i elastyczne ciasto.
4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasta wyłóż je na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na prostokąt o grubości 1-2 cm.
6. Pokrój ciasto na paski o szerokości około 5 cm i zawijaj każdy pasek na kształt spirali.
7. Ułóż przygotowane drożdżówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Posyp drożdżówki kruszonką, równomiernie rozsypując na każdym wierzchu.
9. Odstaw blaszkę z drożdżówkami na około 20-30 minut, aby jeszcze nieco podrosły.
10. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180°C.
11. Piecz drożdżówki przez około 20-25 minut, aż staną się złocisto-brązowe.
12. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na kratce.
13. Smacznego!