Przepis na drozdzowki z serem i jagodami 📖
Składniki:- 500g mąki pszennej
- 7g drożdży
- 250ml ciepłego mleka
- 75g cukru
- 75g masła, rozpuszczonego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- Ser biały, np. twaróg, do nadzienia
- Świeże jagody, około 200g
Instrukcje:
1. W misce rozcieraj drożdże w ciepłym mleku i zostaw na kilka minut, aż drożdże się aktywują.
2. Dodaj cukier, rozpuszczone masło, jajko i sól do miski z drożdżami.
3. Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając całość, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Zagnieć ciasto na stolnicy przez około 5-10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
5. Przełóż ciasto z powrotem do miski, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
6. Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na mniejsze kawałki i rozwałkuj na prostokąty.
7. Na środku każdego prostokąta umieść niewielką ilość nadzienia serowego i kilka jagód.
8. Zwiń boki ciasta do środka, aby zamknąć nadzienie i utworzyć drożdżówki.
9. Przełóż drożdżówki na natłuszczonej blaszce i pozostaw na 15-20 minut, aby ponownie podrosły.
10. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 15-20 minut lub do momentu, gdy będą złociste.
11. Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw drożdżówki do ostygnięcia, a następnie możesz je podawać i cieszyć się ich smakiem.