Przepis na drożdżówki z serem i truskawkami 📖

Składniki:
- 500g mąki
- 20g drożdży
- 250ml ciepłego mleka
- 80g cukru
- 1 jajko
- 80g masła, rozpuszczonego
- 250g serka śmietankowego
- 300g truskawek, pokrojonych na kawałki
- 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:
1. Rozkrusz drożdże i wymieszaj je z łyżką cukru oraz ciepłym mlekiem. Odstaw na około 10 minut, aby drożdże mogły się rozpuścić.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, pozostały cukier i jajko. Dodaj rozpuszczone masło oraz rozpuszczone drożdże z mlekiem.
3. Zagnieć ciasto przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
4. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasta, podziel je na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozwałkuj na prostokąt.
6. Nałóż na każdy prostokąt serka śmietankowego oraz kawałki truskawek. Zwiń ciasto w okrągłe drożdżówki, zlepiając brzegi.
7. Ułóż drożdżówki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw jeszcze na 15-20 minut, aby ponownie podrosły.
8. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
9. Piecz drożdżówki przez około 15-20 minut, aż staną się złociste.
10. Wyjmij z piekarnika i posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

pyszne drożdżówki z serem i truskawkami
drożdżówki z truskawkami
drożdżówki z truskawkami ciasto
drożdżówki z budyniem i truskawkami
drożdżówki z truskawkami i kruszonką