Przepis na drożdżówki z truskawkami 📖
Składniki:- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 75 g masła
- 75 g cukru
- 1 jajko
- 20 g drożdży
- Pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- Około 200 g truskawek
Instrukcje:
1. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj jedną łyżeczkę cukru. Odstaw na kilka minut, aż drożdże zaczną się aktywować i spienić.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i cukier waniliowy.
3. Dodaj rozpuszczone drożdże, masło i jajko do miski z suchymi składnikami. Wyrabiaj ciasto, aż składniki dobrze się połączą i utworzą gładką masę.
4. Przełóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiaj je intensywnie przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i sprężyste.
5. Umieść ciasto w misce, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
6. Gdy ciasto wyrosło, wyjmij je z miski i ponownie wyrabiaj przez 2-3 minuty, aby uwolnić z niego powietrze.
7. Podziel ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkuj je na prostokąty o grubości około 0,5 cm.
8. Nałóż na każdy prostokąt kawałki truskawek, szczelnie je zwiń i uformuj w kształt drożdżówek.
9. Układaj drożdżówki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
10. Odstaw blaszkę na 15-20 minut, aby drożdżówki ponownie trochę podrosły.
11. Przed pieczeniem, rozgrzej piekarnik do 180°C.
12. Piecz drożdżówki przez około 20-25 minut, aż będą rumiane i dobrze wypieczone.
13. Po upieczeniu, odstaw truskawkowe drożdżówki do ostygnięcia na kratce.
Smacznego!