Przepis na drożdżówki z truskawkami i kruszonką 📖

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- 10 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 200 g truskawek
- 50 g bułki tartej

Przygotowanie:
1. W niewielkim naczyniu rozpuść drożdże w ciepłym mleku z jedną łyżką cukru. Odstaw na około 10-15 minut, aż drożdże zaczną rosnąć.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, sól, cukier waniliowy i jajka. Dodaj rozpuszczone drożdże i wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając roztopione i ostudzone masło. Wyrabiaj przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
3. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.
4. Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkuj je na prostokątny kawałek o grubości około 1 cm.
5. Oczyść truskawki i pokrój je na małe kawałki.
6. Na ciasto połóż równomiernie pokrojone truskawki.
7. Przygotuj kruszonkę, mieszając w misce bułkę tartą z 2 łyżkami cukru oraz 2 łyżkami roztopionego masła, aż powstanie sypka masa.
8. Posyp truskawki równomiernie kruszonką.
9. Zwijaj ciasto od dłuższego boku, aby powstał walcowy kształt.
10. Ciasto pokrój na równe kawałki o szerokości około 4 cm.
11. Ułóż kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
12. Odstaw drożdżówki na kolejne 20-30 minut, aby ponownie wyrosły.
13. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 20-25 minut, aż drożdżówki nabiorą złocistego koloru.
14. Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

drożdżówki z kruszonką
pyszne drożdżówki z kruszonką
drożdżówki z budyniem i kruszonką
drożdżówki z kruszonką i lukrem
drożdżówki z dżemem i kruszonką