Przepis na duza blache szarlotki 📖
Składniki:- 400 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- około 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych)
Wykonanie:
1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
2. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy.
3. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Zagniatamy ciasto.
4. Jabłka obieramy, kroimy na cienkie plasterki.
5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
6. Wyjątkowo smaczne będzie, jeśli na dnie blachy ułożymy kilka plasterków masła oraz posypujemy je cynamonem.
7. Połowę ciasta wykładamy na spód blachy, równomiernie rozprowadzając.
8. Następnie układamy warstwę jabłek, a powierzchnię posypujemy cukrem i cynamonem.
9. Na wierzch układamy drugą połowę ciasta.
10. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45-55 minut lub do momentu, gdy ciasto nabierze złocistego koloru.
11. Po upieczeniu szarlotkę studzimy i podajemy na ciepło lub na zimno.
Smacznego!