Przepis na mazurek na dużą blachę 📖
Składniki:- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka dżemu (np. wiśniowego, truskawkowego lub malinowego)
- bakalie, owoce kandyzowane do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, kakao i ekstrakt waniliowy.
2. Dodaj masło pokrojone w kostkę i żółtka. Zagnieć składniki na jednolitą masę.
3. Podziel ciasto na dwie części - jedną większą i jedną mniejszą.
4. Na dużej blasze wyłóż papier do pieczenia. Rozprowadź większą część ciasta równomiernie na blasze.
5. Przykryj ciasto dżemem, równomiernie rozprowadzając go po całej powierzchni.
6. Z mniejszej części ciasta ułóż ozdobne paski krzyżujące się na wierzchu mazurka. Możesz również ułożyć ozdobne wzory np. zrobione foremkami.
7. Piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 30-35 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
8. Gdy mazurek wystygnie, możesz udekorować go bakaliami, owocami kandyzowanymi lub posypać cukrem pudrem.
9. Pokrój mazurek na kwadraty lub romby i podawaj.
Smacznego!