Przepis na dzem morelowy 📖
Składniki:- 1 kg moreli
- 600 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Morele umyj, usuń pestki i pokrój w mniejsze kawałki.
2. W dużym garnku wymieszaj pokrojone morele, cukier oraz sok z cytryny i pozostaw na około godzinę, aby cukier się rozpuścił i morele puściły sok.
3. Następnie zagotuj masę na dużym ogniu, cały czas mieszając.
4. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i gotuj dżem na małym ogniu przez około 1,5 godziny, również mieszając.
5. Po tym czasie przetestuj konsystencję - wlej niewielką ilość na talerzyk, schłodź i sprawdź, czy dżem dobrze się gęstnieje. Jeśli nie, gotuj jeszcze przez jakiś czas.
6. Gotowy dżem przełóż do słoików, zakręć i odwróć do góry dnem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.