Przepis na dzem porzeczkowy 📖

Składniki:
- 1 kg porzeczek
- 500 g cukru
- sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:
1. Porzeczki dokładnie umyć i przebrać.
2. Owoce przełożyć do dużego garnka i zasypać cukrem.
3. Dodać sok z cytryny i wymieszać.
4. Zagotować mieszankę na małym ogniu, ciągle mieszając.
5. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze około 30 minut, czasami mieszając.
6. Sprawdzić, czy dżem jest gotowy – można zrobić test kropli na talerzyku: odłożyć na chwilę niewielką ilość dżemu na zimny talerzyk, a następnie przesunąć palec po powierzchni – jeśli dżem zostawia na talerzu ślad, to znaczy, że jest dobrze zgotowany.
7. Gorący dżem przełożyć do słoików i dokładnie zakręcić nakrętkami. Odwrócić słoiki dnem do góry i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Podobne przepisy

ciasto rozkoszniak porzeczkowy
dzem gruszkowy
dzem truskawkowy
dzem morelowy
dzem wisniowy