Przepis na eleganckie zupy 📖

Oto przepis na elegancką zupę pomidorową:

Składniki:
- 1 kg pomidorów, obranych i pokrojonych na kawałki
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru
- 500 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany kremówki (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
- świeże listki bazylii do dekoracji

Instrukcje:
1. W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez 2-3 minuty, aż zmiękną.

2. Dodaj pomidory i oregano do garnka. Podsmażaj przez kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

3. Następnie dodaj bulion warzywny i cukier do garnka. Doprowadź do wrzenia, a potem zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż pomidory zmiękną.

4. Zupę można teraz zmiksować na gładką konsystencję za pomocą blendera ręcznego lub tradycyjnego blendera. Jeśli wolisz zupę nieco grubsza, możesz pozostawić niezmiksowane kawałki pomidorów.

5. Gdy zupa jest gotowa, dodaj śmietanę kremówkę (opcjonalnie) i delikatnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

6. Podawaj zupę pomidorową gorącą, udekorowaną świeżymi listkami bazylii na wierzchu. Możesz też podać ją z chrupiącym grzankami lub świeżym pieczywem.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupy
latwe zupy
zupy letnie
niemieckie zupy
zupy ewy dąbrowskiej