Przepis na zupy 📖

Krem z dyni

Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Dynię kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy pestki i obieramy ze skóry.
2. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.
3. W garnku rozgrzewamy masło i dodajemy cebulę oraz czosnek, smażymy na niewielkim ogniu, aż cebula zmięknie.
4. Dodajemy pokrojoną dynię oraz bulion warzywny. Wszystko gotujemy na niskim ogniu przez około 30 minut, aż dynia będzie miękka.
5. Zmiksować zupę blenderem na gładki krem.
6. Dodać śmietanę oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
7. Gotujemy jeszcze przez 5 minut.
8. Podajemy gorące z dodatkiem grzanków i natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupy wielkanocne
zupy ewy dąbrowskiej
eleganckie zupy
zupy letnie
latwe zupy