Przepis na empanadas lidl 📖
Oto prosty przepis na empanadas:Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 125 g masła, pokrojonego w kostkę
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 1/2 kg mielonego mięsa (np. wołowego lub wieprzowego)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 papryczka chili, drobno posiekana (opcjonalnie)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki oregano
- Sól i pieprz do smaku
- 1 jajko, roztrzepane (opcjonalnie, do posmarowania)
Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę i masło, pocierając je palcami, aż powstanie kruszonka.
2. Dodaj zimną wodę i zagniataj ciasto, aż wszystkie składniki się połączą. Zawinij ciasto w folię spożywczą i odstaw na 30 minut do lodówki.
3. W międzyczasie podsmaż na oliwie cebulę, czosnek i papryczkę chili (jeśli używasz) na patelni, aż cebula stanie się miękka.
4. Dodaj mięso mielone i smaż przez około 5 minut, aż się zrumieni.
5. Dopraw mięso solą, pieprzem, słodką papryką, kuminem i oregano. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut. Zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia.
6. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na mniejsze kawałki. Rozwałkuj każdy kawałek na cienkie placuszki.
7. Nałóż na środek każdego placuszka porcję mięsa mielonego. Złóż ciasto na pół i dokładnie zlep brzegi, tworząc kształt półksiężyca. Możesz również użyć widełek, aby je dodatkowo skleić.
8. Umieść empanadas na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je roztrzepanym jajkiem (opcjonalnie).
9. Piecz empanadas w nagrzanym piekarniku do temperatury 200°C przez około 20-25 minut, aż staną się złote i chrupiące.
10. Podawaj ciepłe lub schłodzone, jako przekąskę lub danie główne, np. z sałatką.
Smacznego!