Przepis na enchiladas z mięsem mielonym 📖
Przepis na enchiladas z mięsem mielonym:Składniki:
- 500g mięsa mielonego
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 papryka, pokrojona w drobną kostkę
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżeczka kuminu w proszku
- sól i pieprz do smaku
- 8 tortilli pszennej
- 200g startego sera żółtego
- świeża kolendra, posiekana (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
2. Dodaj mięso mielone i smaż, aż będzie dobrze podsmażone. Następnie dodaj pokrojoną paprykę i smaż przez kilka minut.
3. Dodaj pomidory krojone, chilli w proszku, paprykę słodką w proszku, kumin, sól i pieprz. Mieszaj wszystko razem i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i sos zgęstnieje. Odstaw na bok.
4. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
5. Na każdej tortilli umieść porcję mięsa mielonego i posyp startym serem żółtym. Zwijaj tortille i układaj je w naczyniu żaroodpornym.
6. Gdy wszystkie tortille są umieszczone w naczyniu, polej je pozostałym sosem mięsnym i posyp dodatkową ilością startego sera.
7. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut, aż enchiladas będą dobrze podgrzane i ser będzie roztopiony.
8. Posyp świeżą posiekaną kolendrą przed podaniem, jeśli lubisz jej smak.
9. Podaj gorące enchiladas z dodatkiem świeżej sałaty, kwaśnej śmietany lub guacamole.
Smacznego!