Przepis na eskalopki w cieście 📖
Przepis na eskalopki w cieście:Składniki:
- 4 plasterki cienkiego mięsa (np. z kurczaka, cielęciny lub wieprzowiny)
- 2 jajka
- 100 g bułki tartej
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku
- olej lub masło do smażenia
Instrukcje:
1. Przygotuj płytką miskę i roztrzep w niej jajka. Dodaj mleko oraz odrobinę soli i pieprzu. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie.
2. Przygotuj drugą miskę, do której wsyp bułkę tartą.
3. Plasterki mięsa delikatnie rozbij tłuczkiem, aby stały się cieńsze. Oprósz solą i pieprzem z obu stron.
4. Na patelni rozgrzej olej lub roztop masło na średnim ogniu.
5. Każdy plasterek mięsa obtocz najpierw w mące, następnie zanurz w przygotowanym wcześniej jajku z mlekiem, a na końcu obtacz w bułce tartej. Upewnij się, że mięso jest równomiernie pokryte każdym składnikiem.
6. Smaż eskalopki na rozgrzanym tłuszczu przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż stanie się złociste i chrupiące.
7. Gotowe eskalopki w cieście wyjmij z patelni i odsącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
8. Podawaj na gorąco jako danie główne, możesz serwować je z ulubionym sosem i dodatkami, np. ziemniakami, surówką czy kiszoną kapustą.
Smacznego!