Przepis na eskalopki z cielęciny 📖

Przepis na eskalopki z cielęciny:

Składniki:
- 4 plastry cielęcego mięsa, cienko pokrojone
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego
- opcjonalnie natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:
1. Rozbij jajka w misce, roztrzep je widelcem i dodaj sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
2. W drugiej misce wymieszaj mąkę i bułkę tartą.
3. Każdy plaster cielęciny najpierw obtocz w jajku z cytryną, a następnie w mieszance mąki i bułki tartej. Upewnij się, że mięso jest równomiernie pokryte panierką.
4. Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane lub olej roślinny. Dodaj plastry mięsa i smaż z obu stron na złoty kolor. Upewnij się, że mięso jest dokładnie upieczone, ale nie przesuszone.
5. Wyjmij eskalopki z patelni i osącz na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
6. Podawaj gorące eskalopki z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki lub sałatka. Możesz także udekorować je świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

tatar z cielęciny
rosół z cielęciny
pulpety z cielęciny
mielone z cielęciny
kiełbasę z cielęciny