Przepis na kiełbasę z cielęciny 📖
Przepis na kiełbasę z cielęciny:Składniki:
- 500g mięsa z cielęciny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- skórka otarta z 1 cytryny
- 4 metrowe naturalne jelita baranie
Przygotowanie:
1. Mięso z cielęciny dokładnie oczyścić z tłuszczu i błon.
2. Przełożyć mięso do dużego garnka i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, kminek, majeranek, ostrą paprykę i skórkę cytrynową.
3. Wymieszać wszystko dokładnie, a następnie pozostawić w lodówce na 1 godzinę w celu przejścia smaków.
4. Po 1 godzinie mięso przekręcić przez maszynkę do mięsa, używając odpowiedniego sitka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję mielonej masy.
5. Jelita baranie dokładnie opłukać w zimnej wodzie.
6. Zabrać się do napełniania jelit przygotowanym farszem. Można skręcać kiełbasy w dowolny rozmiar.
7. Gotowe kiełbasy ułożyć na blasze do pieczenia.
8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut, aż będą ładnie zarumienione.
Smacznego!