Przepis na rosół z cielęciny 📖

Składniki:
- 1 kg mięsa cielęcego (np. żebra, golonka)
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka listków laurowych
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Mięso umyj, zalej zimną wodą i postaw na ogniu. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny.
2. W międzyczasie przygotuj warzywa: marchewki, pietruszkę i por oczyść, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
3. Do gotującego się rosołu dodaj warzywa, ziele angielskie, listki laurowe oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj dalej przez kolejne 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie, a warzywa dobrze ugotowane.
4. Po ugotowaniu rosołu, wyjmij mięso z wywaru i odłóż na talerz. Warzywa, jeśli nie są zbyt rozgotowane, można zostawić w rosole, jeśli jednak są za miękkie, można je odcedzić.
5. Rosół przecedź przez sitko, aby pozbyć się ewentualnych zalegających w nim kości, ziół i warzyw.
6. Na koniec sprawdź i dopraw rosoł do smaku solą i pieprzem. Jeśli chcesz, podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Podawaj gorący rosół z cielęciny jako samodzielne danie lub jako bazę do innych potraw, na przykład klusek czy zup. Smacznego!

Podobne przepisy

eskalopki z cielęciny
pulpety z cielęciny
tatar z cielęciny
mielone z cielęciny
kiełbasę z cielęciny