Przepis na ewa gotuje kiszone ogorki 📖

Przepis na kiszone ogórki wg Ewy:

Składniki:
- świeże ogórki gruntowe
- duża garść świeżych kopru
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 litr wody

Sposób przygotowania:
1. Ogórki dokładnie umyj i odszypułkuj. Jeśli są większe, możesz je przekroić na pół.
2. W dużym naczyniu wymieszaj wodę, sól i cukier, aby składniki się dobrze rozpuściły. Możesz również dodać odrobinę aromatycznych przypraw, takich jak gorczyca, ziela angielskiego czy liść laurowy, jeśli lubisz różnorodność smaków.
3. Koperek delikatnie pokrój lub posiekaj.
4. Do naczynia z roztworem soli i cukru wrzuć ogórki, dorzucając pomiędzy warstwy kawałki czosnku oraz koperek.
5. Całość przykryj czystą ściereczką lub talerzem, tak aby ogórki były zanurzone w płynie.
6. Pozostaw naczynie w temperaturze pokojowej na około 2-3 dni, aby ogórki skisły. Następnie przenieś je do lodówki, aby zatrzymać proces fermentacji.

Po kilku dniach kiszenia ogórki będą gotowe do spożycia. Smacznego!

Podobne przepisy

ogorki kiszone
kiszone ogorki
kiszone ogórki lato
ogorki kiszone w garnku
ogórki kiszone 5 litrów