Przepis na kiszone ogórki lato 📖

Przepis na kiszone ogórki:

Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 litry wody
- 100 g soli
- kilka gałązek świeżego kopru
- kilka liści chrzanu

Przygotowanie:
1. Ogórki dokładnie umyj i odsącz z wody.
2. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj sól i dokładnie wymieszaj, aż sól się rozpuści.
3. Przestudzoną solankę przelej do dużego słoja, dodając do niego kilka liści chrzanu i kilka gałązek kopru.
4. Ogórki wkładaj do słoja, starając się ustawić je w pionie, by niezbyt się ze sobą stykały.
5. Przykryj słoik pokrywką, ale nie dokręcaj jej zbyt mocno - potrzebne jest dostępne powietrza.
6. Umieść słoik w ciepłym miejscu, takim jak spiżarnia czy piwnica, na okres około 3-5 dni.
7. Po tym czasie ogórki powinny zmienić kolor na ciemnozielony i przybrać charakterystyczny, kwaszony smak.
8. Przechowuj kiszone ogórki w lodówce, starając się zużyć je w ciągu 2-3 miesięcy.

Smacznego!

Podobne przepisy

ogorki kiszone
kiszone ogorki
ogórki kiszone w słoikach
ogórki kiszone chleb
ogórki kiszone w plastrach