Przepis na ewa gotuje zeberka 📖

Przepis na Ewa gotuje żeberka:

Składniki:
- 1 kg żeber wieprzowych
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Żeberka dokładnie umyj i osusz.
2. Czosnek obierz i posiekaj.
3. W misce wymieszaj sos sojowy, miód, ketchup, oliwę z oliwek i posiekany czosnek.
4. Do miski dodaj sól i pieprz, mieszając wszystko razem.
5. Żeberka umieść w dużej misce i polej przygotowanym wcześniej sosem, dokładnie je obtaczając.
6. Przykryj miskę folią i odstaw na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc) do lodówki, aby mięso dobrze się marynowało.
7. Po upływie czasu, włącz piekarnik i rozgrzej go do temperatury 180°C.
8. Na blasze wysmarowanej oliwą ułóż żeberka, dolej pozostały sos z marynaty.
9. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 1,5-2 godzin, sprawdzając co jakiś czas, czy mięso nie jest przypieczone.
10. Gotowe żeberka podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z pieczonymi ziemniakami czy sałatką.

Smacznego!

Podobne przepisy

żeberka
zeberka w bbq
idealne zeberka
żeberka ketchup
żeberka w glazurze